ZELFVERDEDIGING DOOR HARMONIE

Aikido is ontwikkeld uit één van de oudste verdedigingstechnieken van de Samoerai

Aiki is not a technique to fight with or defeat an enemy. It is the way to reconcile the world and make human beings one family.” (O Sensei)

FILOSOFIE

Je kunt Aikido zien of ervaren als bewegingskunst, filosofie of zelfverdediging. Het onder controle brengen van de aanvaller staat voorop. De geoefende Aikidoka beschikt over vele mogelijkheden om dit doel te bereiken.

BUDO

Aikido is in de praktijk een zeer plezierige budovorm (Japanse krijgskunst). Zowel voor jong als oud, man of vrouw. Het ontbreken van het wedstrijdelement zorgt ervoor dat er geen sprake is van winnen of verliezen. Je maakt gebruik van de kracht en snelheid van de  aanval(ler), door deze vloeiend te neutraliseren. De enige met wie je een strijd aangaat is met jezelf.

ZELFONTPLOOIING

Aikido biedt de ideale combinatie van fysieke inspanning en mentale concentratie. Het werkt naast zelfverdediging aan zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Verder levert het de regelmatige beoefenaar veel voordelen op zoals fitheid, flexibiliteit maar ook innerlijke rust. Een combinatie van spierkracht en energetische en spirituele kracht. Je komt in balans, lichamelijk en geestelijk.

Lees ook het artikel: Aikido – een gift uit het Verre oosten door Jan Brand Sensei


Morele code van Aikido

Aikido is een Weg
Er is toewijding en er is verplichting
Misbruik de kunst van Aikido niet en gebruik het niet verkeerd
Studeer met zorg, eerlijkheid en bescheidenheid
Respecteer de ouderen en zorg voor uw jongeren

– Sugano sensei


Affiliated organisations

image1-2