AIKIDO VOOR DE JEUGD

Zelfvertrouwen

Aikido leert de kids zelfdiscipline, zelfvertrouwen en omgaan met anderen in een atmosfeer vol plezier en respect voor elkaar. Ki en Aikido training wordt gecombineerd om kinderen te leren hun volledig potentieel te benutten. Belangrijker nog, het is veel plezier!

 voor kinderen van 4/5 tot 16 jaar.  Vanaf 11 jr mag de jeugd ook meetrainen met de volwassenen reguliere trainingen.

Door toepassing van de beginselen van Ki , verbeteren kinderen hun prestaties in al hun activiteiten. Nog belangrijker, ze krijgen de immateriële voordelen van het hebben van een positieve houding zoals respect, altijd hun best doen, hoge concentratie, zelfdiscipline en in staat zijn om de geest tot rust te brengen.

Aikido Kids 1

Bij Aikido zijn er geen wedstrijden, we spreken dan ook niet van een tegenstander maar een partner. Om beurten train je oefening en werk je dus samen. In het Aikido gebruik je de kracht en snelheid van je partner. Daarvoor is het nodig dat hij/zij ‘goed’ en ‘echt’ aanvalt! Dat lijkt wel een paradox: je wilt leren je verdedigen, maar je leert juist ook aanvallen! Als verdediger leer je hierop te anticiperen en mee te gaan.

Valbreken

Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid o.a. door te leren rollen en valbreken (meer dan bij andere krijgskunsten zoals judo), maar ook aan souplesse, alertheid en dynamiek.

Aikido Kids 2Kinderen hebben soms nogal “wilde” ideeën over aanvallen én verdedigen (met name ontleend van de TV: trappen, stoten, trekken, sleuren, etc.; lijkt soms ook de aard van het beestje). Maar sommige kinderen hebben dat juist weer niet, zijn (te) voorzichtig, lief of ingehouden. Bij Aikido leren ze hun energie gericht te gebruiken door middel van bepaalde vormen (oefeningen/technieken). Eén van de principes van Aikido is dat je ernaar streeft je partner heel te laten, dus passen we geen trappen of stoten toe, wel leren we je hoe hiertegen te verdedigen. Klemmen worden ingezet om de ander te immobiliseren en te controleren, niet om pijn te doen.

Kortom, Aikido vraagt nogal wat geduld, concentratie, zelfbeheersing en samenspel, doorzettingsvermogen, mededogen (voor je partner). Toch is Aikido niet ‘soft’, het betekent samen hard werken/ oefenen, accepteren dat schijnbaar makkelijke bewegingen Aikido Kids 3moeilijk zijn en je realiseren dat je soms verkeerd valt, of dat een klem net iets te hard aangezet kan worden. We doen daarom veel voorbereidende oefeningen en allerlei spelvormen. Veel op  de grond: rollen, valbreken, zitten, grondings-oefeningen (aandacht naar benen, voeten en grond).  Diverse soorten stappen, leren bewegen: lopen, wegdraaien, inkomen; steeds vanuit goed contact met de grond, vloeiend en stevig, en bewegen vanuit je lichaamscentrum (‘hara’, ‘tanden’).

Technieken

En dan allerhande technieken, het doseren van je kracht (ademkracht – kokyu ryoku) – in plaats van brute kracht) meegaan in een beweging, zorgen voor je eigen veiligheid en die van een ander.

Aikido Kids 4Uiteraard ook los-maakoefeningen/ stretchen (verbazingwekkend hoe stijf veel kinderen reeds zijn vanaf 5, 6 jaar) en ademhalingsoefeningen.

Maar je weet pas echt wat (kinder-) Aikido is, door te komen kijken en (je kind) mee te (laten) doen. (Of als volwassene zelf een les mee doen bij de volwassenen training).

De lessen zijn voor kinderen van 4  tot 16 jaar.  De kids worden onderverdeeld in Junior- en Senior-kids. De exacte indeling wordt bepaald door de leraar op basis van leeftijd, vaardigheid en competentie.

Gratis 2 proeflessen! Vul je voorkeursdata in in het invulformulier.