• Jan BRAND (retired) | 6e Dan | rijksgediplomeerd  JBN leraar Niveau 4
  • Martin GROENEVELD | 4e Dan | rijksgediplomeerd JBN leraar Niveau 4
  • Machteld DOEKES | 2e Dan | rijksgediplomeerd JBN leraar Niveau 3

Onze leraren zijn allen JBN (Judo Bond Nederland) gecertificeerde leerkrachten en volgen de Gedragscode JBN Leerkrachten (link naar document) 

Jan BRAND

6e Dan Aikikai

Ofwel Brando Sensei, is oprichter en erevoorzitter van Stichting Aikido  “Shin Ki Tai”,  Voorheen Aikidoclub “Shinki Tai”  (sedert 1982).

Brando beoefent meer dan 50 jaar met ziel en zaligheid Aikido en geeft sinds 1982 Aikidoles in binnen- en buitenland. Hij was leerling van Nobuyoshi TAMURA Shihan, daarnaast was hij totaal 2 jaar uchi-deshi bij Morihiro SAITO Shihan in Iwama, Japan waar hij zijn 4e Dan Aiki-ken en 4e Dan Aiki-Jo heeft behaald. SAITO Shihan hem hem in januari 2001 de 5e Dan Aikikai toegekend. En enkele jaren geleden is hij gepromoveerd tot 6e dan Aikikai voor zijn toewijding en inzet voor het Aikido.

Gedurende vele jaren volde hij vele stages bij vele grootmeesters, waaronder Seiichi SUGANO Shihan en Nobuo TAKASE Shihan. Om zijn inzicht in Budo te vergroten, beoefend(e) Jan tevens Tai Chi, Jodo (3e Dan), Iaido (3e Dan), en Kobudo (2e Dan). In mei 2008, werd Jan Nederlands kampioen Jodo in de gecombineerde 3e en 4e Dan klasse.

Al deze invloeden vind je terug in de lessen van Brando Sensei, waarin het traditionele Aikido van O-Sensei Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido, centraal staat.

In zijn jeugd deed hij aan worstelen en kreeg hij les van meervoudig Nederlands kampioen Jan Kabbedijk. Jan werd later ook Nederlands kampioen gewichtheffen in 1965 en veroverde vijf keer de nationale titel bij het powerliften. Daarnaast beoefende hij ook lange tijd Judo.

Jan werkte 20 jaar op de Nederlandse koopvaardij, 10 jaar in het zwemonderwijs en 10 jaar voor de overheid als arbeidsconsulent en medewerker juridische zaken. Jan houdt van tuinieren, stijldansen en klassieke muziek. Hij vind inspiratie en innerlijke kracht in de vrije natuur.

Zie ook: “Op bezoek bij Jan Brand (83) – Van worstelen en gewichtheffen naar aikidoleraar” een artikel in het JBN Magazine naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van de JBN.

Op 26 mei 2019 heeft Brando Sensei een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de Burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger binnen het aikido


Martin GROENEVELD

4e Dan Aikikai

Martin is  rond de eeuwwisseling begonnen met Aikido (als leerling bij Brando Sensei) en mede-oprichter van Stichting Aikido “Shin Ki Tai”.  Hij is momenteel  voorzitter bij Stichting Aikido “Shin-Ki-Tai” en geeft lessen aan de senioren,  volwassenen en de jeugd.

Sinds 2003 volgt hij jaarlijks nationale stages, aanvankelijk bij Claude PELLERIN Shihan en bij Nobuyoshi TAMURA Shihan, en Seiichi SUGANO Shihan. Tegenwoordig ook bij  Motohiro FUKAKUSA Shihan en Katsuyuki SHIMAMOTO Shihan. Daarnaast volgt hij ook Internationale stages zoals die van de DOSHU, de kleinzoon van de grondlegger van het aikido en Yoshimitsu YAMADA Shihan en Christian TISSIER Shihan. Ook was hij regelmatig te gast in Singapore bij Philip LEE Shihan, alwaar hij ook internationale seminars heeft bezocht met o.a.  de Dojo Cho (zoon van huidige Doshu) en vele andere inspirerende sensei’s zoals  o.a. Ryuji SHIRAKAWA Shihan en Bruno GONZALEZ Sensei.

Naast het Aikido beoefend(e) hij ook Tai Chi, Yoga, Jodo  en Iaido.

In het leven naast Aikido was hij meer dan 30 jaar actief bij Scouting Nederland. Begonnen als 8-jarige en geëindigd als stichtingsbestuurslid. Op sportgebied was hij actief in het atletiek, wielrennen en krachttraining totdat Aikido zijn pad kruiste.

Martin is werkzaam in de offshore bij een Nederlandse multinational. Begonnen als tekenaar-constructeur en is momenteel als hoofd CAD-support en 3D Visualizatie  werkzaam. Zijn weinig overige vrije tijd besteed hij graag aan zijn gezin, fotografie, klussen en de klassieke zangkunst.

.


Machteld DOEKES

2e Dan Aikido

Machteld’s Aikido-pad is ook begonnen bij Brando Sensei. Het is alweer zo’n kleine 20 jaar geleden dat ze haar eerst passen op de mat zette en sindsdien is het uitgegroeid tot een van haar passies.

Naast de gewone lessen vindt ze het meest plezier in het geven van lessen. Haar kids zijn practisch op de mat geboren en zijn nu als teenagers ook op de aikido-mat te vinden.

Machteld bezoekt (met haar gezin) ook regelmatig nationale Aikido-stages en -zomerscholen.

Het lesgeven doet ze daarnaast ook in het dagelijks leven. Ze is docente klassieke talen op de middelbare school en geeft ze tevens af en toe cello-les, want klassieke muziek is haar andere passie.