• Jan BRAND | Hoofdleraar | 6e Dan | rijksgediplomeerd  leraar B (Niveau 4)
  • Martin GROENEVELD | 4e Dan | rijksgediplomeerd leraar B (Niveau 4)
  • Machteld DOEKES | 2e Dan | rijksgediplomeerd leraar A (Niveau 3)

Jan BRAND

6e Dan Aikikai

Ofwel Brando Sensei, is oprichter en Dojo Cho van Stichting Aikido  “Shin Ki Tai”,  Voorheen Aikidoclub “Shinki Tai”  (sedert 1982).

Brando beoefent meer dan 50 jaar met ziel en zaligheid Aikido en geeft sinds 1982 Aikidoles in binnen- en buitenland. Hij was leerling van Nobuyoshi TAMURA Shihan, daarnaast was hij totaal 2 jaar uchi-deshi bij Morihiro SAITO Shihan in Iwama, Japan waar hij zijn 4e Dan Aiki-ken en 4e Dan Aiki-Jo heeft behaald. SAITO Shihan hem hem in januari 2001 de 5e Dan Aikikai toegekend. En enkele jaren geleden is hij gepromoveerd tot 6e dan Aikikai voor zijn toewijding en inzet voor het Aikido.

Gedurende vele jaren volde hij vele stages bij vele grootmeesters, waaronder Seiichi SUGANO Shihan en Nobuo TAKASE Shihan. Om zijn inzicht in Budo te vergroten, beoefend(e) Jan tevens Tai Chi, Jodo (3e Dan), Iaido (3e Dan), en Kobudo (2e Dan). In mei 2008, werd Jan Nederlands kampioen Jodo in de gecombineerde 3e en 4e Dan klasse.

Al deze invloeden komen terug in de lessen van Jan, waarin het traditionele Aikido van O-Sensei Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido, centraal staat. Hij besteedt veel aandacht aan basistechnieken en ook wapentraining komt regelmatig aan bod.

In zijn jeugd deed hij aan worstelen en kreeg hij les van meervoudig Nederlands kampioen Jan Kabbedijk. Jan werd later ook Nederlands kampioen gewichtheffen in 1965 en veroverde vijf keer de nationale titel bij het powerliften. Daarnaast beoefende hij ook lange tijd Judo.

Jan werkte 20 jaar op de Nederlandse koopvaardij, 10 jaar in het zwemonderwijs en 10 jaar voor de overheid als arbeidsconsulent en medewerker juridische zaken. Jan houdt van tuinieren, stijldansen en klassieke muziek. Hij vind inspiratie en innerlijke kracht in de vrije natuur.

Zie ook: “Op bezoek bij Jan Brand (83) – Van worstelen en gewichtheffen naar aikidoleraar” een artikel in het JBN Magazine naar aanleiding van het 80-jarig bestaan van de JBN.


Martin GROENEVELD

4e Dan Aikikai

Martin is  rond de eeuwwisseling begonnen met Aikido als leerling bij Brando Sensei en is nu mede-oprichter van Stichting Aikido “Shin Ki Tai”.  Bij Shin-Ki-Tai geeft hij les aan de volwassenen en de jeugd.

Sinds 2003 volgt hij jaarlijks nationale stages, aanvankelijk bij Claude PELLERIN Shihan en bij Nobuyoshi TAMURA Shihan, en Seiichi SUGANO Shihan. Tegenwoordig ook bij  Motohiro FUKAKUSA Shihan en Katsuyuki SHIMAMOTO Shihan. Daarnaast volgt hij ook Internationale stages zoals die van de DOSHU, de kleinzoon van de grondlegger van het aikido en Yoshimitsu YAMADA Shihan en Christian TISSIER Shihan. Ook was hij regelmatig te gast in Singapore bij Philip LEE Shihan, alwaar hij ook internationale seminars heeft bezocht met o.a.  de Dojo Cho (zoon van huidige Doshu) en vele andere inspirerende sensei’s zoals  o.a. Ryuji SHIRAKAWA Shihan en Bruno GONZALEZ Sensei.

Naast het Aikido beoefend hij ook Tai Chi, Yoga, Jodo  en Iaido.

In het leven naast Aikido was hij meer dan 30 jaar actief bij Scouting Nederland. Begonnen als 8-jarige welp en geëindigd als stichtingsbestuurslid. Op sportgebied was hij actief in het atletiek, wielrennen en krachttraining totdat Aikido zijn pad kruistte.

Martin is werkzaam in de offshore bij een Nederlandse multinational. Begonnen als tekenaar-constructeur en is momenteel als hoofd CAD-support en 3D Visualizatie  werkzaam. Zijn weinig overige vrije tijd besteed hij graag aan zijn gezin, fotografie, klussen en de klassieke zangkunst.

.


Machteld DOEKES

2e Dan Aikido

Machteld’s Aikido-pad is ook begonnen bij Brando Sensei. Het is alweer zo’n kleine 20 jaar geleden dat ze haar eerst passen op de mat zette en sindsdien is het uitgegroeid tot een van haar passies.

Het meest plezier vind ze in het geven van lessen aan de Aikido Kids en doet ze dit tegenwoordig veelal met haar eigen dochter als assistente, die practisch op de mat geboren is, net als haar andere kids, twee jongens, die ook op de aikido-mat te vinden zijn.

Machteld bezoekt (met haar gezin) ook regelmatig nationale Aikido-stages en -zomerscholen.

Het lesgeven doet ze daarnaast ook in het dagelijks leven. Ze is docente klassieke talen op een middelbare school en geeft ze tevens af en toe cello-les, want muziek is haar andere passie.